Kdo lže, tak i krade aneb "práce s intuicí už od malička"

Na "sebe-prodejném" webu www.intuitiv.cz jsem se dozvěděl něco o tzv. "intuitivním malování" a mimo jiné i o tom, kdo je Eva a jak to vše údajně vzniklo. Ta směsice nic neříkajícího ezoterického a uměleckého žargonu mě rozesmála. Vzhledem k tomu, že jsem byl skutečně u toho, jak vše vzniklo, dovolím si tento širší komentář nejen ke skutečnému původu oné dnes Evou propagované metody "intuitivního malování v páru", ale i ke sdělovaným informacím.

Někdy v letech 2021-22 se během našeho společného života a po našich společných párových meditacích u Evi opět rozvinula potřeba začít malovat. Malovala už v dětství, ale v době, kdy žila pod vlivem kultu svého otce, než jsme se osamostatnili, nemalovala. "Meditaci", které se do té doby věnovala byla zhoubná disociativní technika, která vědomí oddělovala od těla, což vedlo k celkové emoční plochosti, výrazové negramotnosti a obecně negovala veškeré hlubší tělesné prožívání a cítění. Nehledě na incestní rodinné trauma. Byl jsem rád, že se během jejího ozdravného procesu u ní probudila opět tato potřeba. Cítil jsem jí jako důležitý terapeutický prvek v jejím životě, neboť vzhledem k disociaci vědomí šlo v jejím případě o přirozenou meditaci, ve které se harmonizovalo její spojení cítění a vyjádření tělem či pohybem těla - při malbě, což by jí mohlo uschopnit ke skutečnému hlubšímu vědomí těla jako celku i pochopení Životní filozofie a praxe vědomí. A tak se začala věnovat malbě více a více, takřka výhradně. Z našeho  dosud společného Nakladatelství NOOS, s.r.o. určeného k vydávání autorských knih Jiřího Krutiny si nechala platit malířské kurzy, učitele, plátna, a veškeré malířské potřeby. Vzhledem k tomu, že nemusela chodit do zaměstnání, měla možnost se tomu plně věnovat. 

V dané době jsem se začal zabývat výzkumem barev jako kvalit vědomí a snažil jsem se pro to využít párový kontext s Evou, což se ukázalo jako nemožné či "těžkopádné" a vracím se k němu až nyní. Brzy budu publikovat základní eseje o barvách jako kvalitách světla vědomí.

Současně jsem se v dané době v rámci svého výzkumu a praxe Životní filozofie a praxe vědomí zamýšlel, jak tyto přirozené "terapeutické" prostředky zapojit a dát jim význam v kontextu základního rámce pro tantrickou meditaci, tedy jako párovou praktiku. Své ideje a zcela nový způsob meditační tvořivé praxe, který takto vznikl jsem filozoficky ukotvil ve své eseji Metafyzická esence “Meditativního párového ma(i)lování” .




Nakonec jsem své ideje i experimentálně ztělesnil s Evou a tak jí lidově řečeno "zasvětil" či tak měla skutečně možnost se seznámit s touto podobou párové intuitivní malby (samozřejmě já taky, ale tu samou možnost bych měl s kýmkoliv jiným, neb šlo o výsledek mé životní meditace a výzkumu). Dokonce jsem jí  aktivně podněcoval k tomu, abychom tuto prožitkovou metodu sdíleli s našimi přáteli, ať už páry nebo jednotlivci. To, že se to "přetransformuje" neúplným pochopením do klasického ezo-prožitkového produktu s trochou spirituality a zaplněním času druhých "tvořivostí" na trhu, mě ale nepřekvapuje. 

Pojďme se podívat jak se tento "produkt" prodává a co nám slibuje, tedy co nám říká "autor" marketingové zprávy či prostě v tomto případě rovnou prodejce, aneb "kdo je Eva?", či CO skutečně o sobě říká na svém webu.

Slibuje zážitek "intuitivního  malování" s tím, že s "intuicí" pracuje a používá jí "od malička", kterou intenzivně používá i ve své výtvarné tvorbě. Z toho se prý zrodily ony kurzy "intuitivního malování". O-PRAVDU? A to ponechme stranou otázky jak se chápe vůbec to, co označujeme slovem "intuice" a zda není v podstatě každá forma malby či umění ze svého principu "intuitivní" i otázku toho, co znamená vlastně "intenzivně prožívat intuici", apod. Dále vůbec fakt, zda se s "intuicí" dá tzv. "pracovat", nebo jí "využívat", jak píše autorka. 

Není "intuice" vnitřním echem hluboce cítěné kvality vědomí, pro kterou hledá každý člověk své ztělesnění v životě? A nemusí jít ani o samozvané "umělce"? 

Není spíše náš postoj k intuici otázkou schopnosti naslouchání a hledání autentických vyjádření kvalit které cítíme než její "používání" a "pracování s ní"?

Lze "intuici" cítit - jak píše o sobě autorka, cituji: "Tu cítím už od malička a vyplatilo se mi to" nebo projevem intuice je hluboká podoba samotného cítícího naslouchání nikoliv něco co jenom "cítíme"?

Autorka zmiňuje i svého učitele, který v ní údajně podnítil a "jemně probudil" onu "intuitivní tvorbu". O-PRAVDU (?), s celým konceptem "párové malby", natož seznámení z mnoha dalšími principy jí seznámila ona zmiňovaná učitelka?(!!!) Nicméně vzhledem k tomu co o této "intuitivní malbě" a "intuici" vůbec hovoří, došlo pouze k uchopení, přivlastnění bez plného pochopení. Viz dále, cituji: "...později jsem zjistila, že jde vlastně o nanejvýš autentické vyjádření mých nálad a pocitů." O-PRAVDU? Není spíše skutečně AUTENTICKÉ vyjádření našich nálad a pocitů přímo našim fyzickým ztělesněním, tváří a tělem v běžném životě a v našich běžných vztazích? Opravdu je autentické své nálady a pocity vyjadřovat v kresbě - to jako máme všichni malovat, abychom byli "nanejvýše autentičtí"? Tady už nám osobní terapeutický význam přerůstá v doslova AUTORITATIVNÍ sdělení. To je typické i pro tzv. "duchovní ega", které často svou vnitřní rozpolcenost a nevyřešené otázky či konflikty promítají do svého učení. No a doslova blábol, cituji: "A jelikož jsme byli v naší rodině zvyklí trávit společný čas tvořivým způsobem, začali jsme společně i intuitivně malovat.":-))), není třeba komentovat. Tak to, co začalo jako "intuitivní malování a jeho párová dimenze", skončilo jako deformovaný produkt na trhu, viz výše. Jde jen o potvrzení klasického lidového rčení, kdo lže, ten i krade. 

Jinak stručně k signifikantním dalším znakům ŘEČI autorky. Autorka prodává něco výjimečného na základě své výjimečnosti ("pracuje s intuicí už od malička"), ale zcela NEGUJE skutečnost opravdového původu toho, co nyní prodává. A to, že to prodává samozřejmě není její potřeba a nápad, ale "...kamarádky mě požádali", je typické "matení tělem", její otec v tom byl mistr.

Když se podíváme do Stručného programu nabízených "unikátních kurzů", tak se zcela vytratila předehra v podobě vzájemné párové meditace obou spolu malujících partnerů a dosažení meditativní rezonance v centrálním vztahovém tónu - která je v základu původní ideje a byla nahrazena typickým new-age blábolem, cituji "Společné zklidnění v přítomném okamžiku. (cca 10 min.). Co to vlastně je ten "přítomný okamžik" je asi samozřejmé. O jeho rozsahu a hloubce, informace žádná.

V sekci Proč malovat právě s Evou?, se dozvídáme, že se dostaneme do, cituji: "...stavu "flow", zapomeneme na čas a tak se prý vrátíme k sobě samému.". To jsem se asi nejvíce potrhal smíchy. Je konečně evidentní ten obrovský hodnotový rozdíl mezi  Životní filozofií a praxí vědomí, kterou komunikuji a lidmi postiženými ezoterismem, či nesprávně prováděnou "duchovní praxí", chovající nevědomá přesvědčení v rozporu s filozofií vědomí. Typické je podbízení se trhu i slovníkem, viz "flow" a slibování spirituálních hodnot jako "návrat k sobě samému" aniž by se řeklo k jakému "sebe"  se tak vrátíme? Sobě - já, které aktuálně maluje s Evou? Zapomenout na čas se děje jak? Lze skutečně zapomenout na čas?

Ezoterika se projevuje dalším nabízeným produktem, cituji: "Mohu také namalovat podpůrný harmonizující obraz na míru přímo pro vás.". Zde se již dotýkáme zcela božských vlastností protagonistky - její výjimečné schopnosti vědět - co druzí - potřebují a jak je harmonizovat. Trochu mě zatrnulo a potvrdilo skutečnost, že lidé co sami potřebují pomoc, hned nabízejí pomoc druhým. Typické pro ezo-new-age i tuto "uměleckou" sféru a trh.

Tak to vypadá, když jsou původní ideje a myšlenky vyvstalé v unikátním prostoru skutečného AUTORA vykrádány bez plného pochopení a uzpůsobeny - deformovány svou vlastnickou osobní potřebou třeba za cílem prodeje na trhu.

Dnes je plně zřejmé a jenom se odhaluje ono, "vše skryté, bude odhaleno", tedy skutečné HOD-NOTY  naší duše, podle kterých skutečně "hrajeme", tedy žijeme a vztahujeme se v našich životech. Tedy i skutečné důvody, proč vztahování mezi lidmi je zakončeno mnohdy rozhodným "NE" pokračovat dále v tomto vztahování, které nás nijak neobohacuje a je svou podstatou chovaných či děděných hodnot v naprostém konfliktu a rozporu. 

Současně se tyto rozpory a konflikty HODNOTOVÉHO či metafyzického nebo filozofického "jádra" či bytostného "DNA" projevují i v reálném vztahování mezi lidmi. Tato propagátorka "svých" unikátních kurzů a své výjimečnosti, prohlásila, že nejsem autorem svých knih a prací, které jsem vydal, neboť prosím SLYŠME skutečné hodnoty autorky, cituji:, "Autorství nerozhoduje. Je jasné, že je stejně důležité pracné dostat knihu na trh. A autorem je každý, kdo zasáhl do textu." (!!!) a chce se se mnou soudit o to, co jí vůbec - z principu skutečnosti nenáleží a není jejím dílem. Dosud je tak Nakladatelství NOOS, založené pro vydávání mých autorských prací "blokováno", přitom existuje několik knih k vydání, ale vzhledem k situaci, kdy pokládá nehorázné finanční požadavky na vyplacení svého domnělého podílu, své práce dále v tomto nakladatelství vydávat nebudu.

Jaké skutečné "hodnoty" chová tato autorka, která neuznává AUTORSTVÍ z podstaty je zřejmé, jak by jinak mohla před sebou obhájit skutečnost, že LŽE a KRADE. Právě pro nesoulad s těmito hodnotami jsem se postupně rozešel jak se společenstvím jejího otce, tak později po dokončení toho, co bylo nezbytné i s ní. Rozchod je metafyzický či hodnotový, nikoliv z jiných důvodů, které tato "autorka unikátních kurzů intuitivní malby" hlásá svým stoupencům a konzumentům. Stavění se do role "oběti" toho "zlého objektu", který neguje ze svého života a tak si musí vymýšlet náhradní "příběhy", o své výjimečnosti jako "používání intuice od dětství" byl typický i pro jejího otce. Incestní vztahování je silný vztah po kterém se dědí "hodnoty". 

Vzhledem k tomu, že doposud někteří "společní přátelé"(nejen FB typu) nejsou schopni vnímat tyto HODNOTOVÉ konflikty a jejich vliv na náš reálný život a žijí pod vlivem naivní new-age-ezoterické představy, že je zejména důležité být "za dobře" se všemi neb "každý má svůj názor" a "pravda je relativní úhel pohledu", apod., a nevidí vlastní ROZPOR v tom například chtít po mě(nás) abychom se s nimi dále stýkali, sdíleli své vědomí a prostoro-čas, tedy svůj život a vitalitu, včetně poskytování našich prací a toho co KOMUNIKUJEME jako Životní filozofii a praxi vědomí, ke studiu a přitom se současně "přátelit" ve smyslu  konzumovat, mnohdy až obdivovat a nevidět LŽI a falešnou autentičnost NEJEN této "autorky unikátních kurzů", či například jiných na aktuálním ezo-trhu působících "sebe-prodavačů", učiníme tento ROZPOR explicitní. 



Tak do případné doby pochopení, přerušujeme jakýkoliv další kontakt se všemi - kterých se to týká (typickou známkou je společná minulost v sektě kolem autorky otce). 

Kdo má skutečný autentický zájem o to, co KOMUNIKUJEME a žijeme a pochopil tato SLOVA, určitě najde způsob, jak MĚ (Táňa-Jirka KRUTINA) kontaktovat.

  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

NE-zdravé modifikace lidského chování v mužské populaci

Kontemplace Duškovy a Válkovy rakoviny