Podle kvantového fyzika nikdo neví co je to vědomí. Moje otázka. Jak to ví?

https://www.youtube.com/watch?v=cXldzWARKzI&ab_channel=GoschaTV1

Aktuální stav ezo-new-age-quazi-vědeckého blábolení o samotném vědomí – vědomí jako takovém, je krásně zřetelný z rozhovorů tzv. ezo-celeblitek ve veřejných médiích.

Viz Rakovo „kvantování“(rozuměj blábolení bez přímo žité zkušenosti vědomí jako takového) o vědomí v rozhovoru, viz výše odkaz na youtube.

Pojďme promeditovat co Rak říká.

V počátku rozhovoru zmiňuje známou skutečnost, že pozorovatel ovlivňuje pozorované, což je známo fyzikům přivlastňující vědomí svému „já“ už od začátku.

Nicméně, co už aktuálně všem fyzikům naprosto uniká je skutečnost, že nejen, že pozorovatel ovlivňuje pozorované, ale že stejně tak současně pozorované ovlivňuje pozorovatele a co více – samo vědomí – vědomí jako takové, jež je zdrojovým primárním POLEM všech subjektů a jejich zkušeností, tedy všech vztahových dvojic pozorovatelů a pozorovaného ovlivňuje, tónuje a zpřítomňuje všechny pozorovatele i jimi pozorované skutečnosti i jejich způsoby pozorování.

Co aktuální fyzice a fyzikům zcela chybí za zkušenostní pochopení, jest, že právě samo vědomí a v něm spočívající vlastní duševně-smyslové kvality (skutečná QUALIA) je primárním POLEM a PRINCIPEM všech zkušeností všech subjektů a že všechny podoby bytí, bytostí a jejich světů, nejsou ničím jiným, než zpřítomňováním vědomí a jeho – v něm spočívajících tělesných vzorů-kvalit-tonalit.

Místo toho Rak opakuje jako kolovrátek historku „ze školy“, jak mozek vytváří pozorovanou realitu na základě senzorických signálů!!! Měl jsem za to, že to ve škole všichni prokoukli jako blábol, asi ne. Tedy pro Raka je arbitrem reality náš mozek vytvářející realitu, nikoliv právě samo vědomí, které stále zpřítomňuje i náš mozek, stejně jako vše co je a může být.

Proto také zákonitě Rak odpovídá na otázku „Co je to vědomí?, cituji(!!!), Rak mluví autoritativně „za všechny“, tedy je jistě velkou autoritou za nás všechny – kdo jej do ní pasoval je sice otázkou? A říká, že podle něj „nikdo neví co je vědomí“. Kromě tedy dodejme, pana Raka, který tohle ví za všechny. Jinými slovy svou vlastní zkušenostní a intelektuální impotenci vydává za „všechny“ a za povšechní znalost. To není zrovna známkou poctivého vědeckého přístupu.

Dále v rozhovoru je evidentní, že Rak chápe „vědomí“ jako něco co jako lidé tzv. „máme“ – tedy NE-chápe vědomí tak jak je běžné v aktuálním klimatu. Považuje vědomí za něco co je vlastností mozku nebo bytostí, tedy lidí. A právě to – přivlastňování vědomí a zakoušení našemu já (egu) je zásadní nevědomé přesvědčení bránící nám vůbec přímo polní kvalitu vědomí bezprostředně zakoušet a rozpoznat.

Rakovo trapný kompliment ženě – moderátorce jenom ukazuje jeho nedostatečné chápání vědomí samého. Říci o někom, že je „vědomá žena“ či „vědomý muž“ jenom dokazuje, že řečník přisuzuje samo vědomí jako vlastnost určité bytosti, tu ženy, tu muže. Ve skutečnosti to není tak, že máme vědomí a tak jsme vědomým mužem nebo vědomou ženou, ale že všechny bytosti a podoby bytí obecně jsou ztělesňováním samotného vědomí a jeho v něm spočívajících kvalit a potencialit (QUALIA). Nemáme vědomí, ale jsme ztělesňováním vědomí, kterým jsme. To je „sakra“ kvalitativní rozdíl.

Další věty typu že pozorovatel vnímá „senzorické signály“, nebo, že ve vědomí vzniká obraz „vnější reality“, apod. , už není třeba ani komentovat. Co je však záhadou, jak někdo takový může být chápán jako „autorita“ přes vědomí či obecně poznání reality. Jediné vysvětlení je v tom, že prostě slepý k slepému a dnešní doba je dobou slepých, neslyšících mentálních já, které blábolí o samotném vědomí.

Prostě jinými slovy žádná aktuální matematická teorie nemůže – z principu – přinést jakékoliv bližší či skutečné zkušenostní poznání a pochopení vědomí samého a to ani Rakova kvantová mechanika se svými kvalitativně nerozlišenými abstrakcemi v podobě „kvant“ a matematických modelů. Více o tom, proč věda nemůže objasnit vědomí ač se jeví, že se o to snaží, viz má esej https://krutina-jiri.blogspot.com/2024/03/proc-aktualni-veda-nedokaze-nijak.html


Vědomí samé lze pouze zkušenostně zkoumat a poznávat skrze vědomí samé – vědomí našeho tělesného bytí jako celku a pouze ze samotného vědomí a bytí v něm, lze také nové formulovat skutečnou  - tedy zkušenostní  - nikoliv abstraktní teorie – filozofii či meta – fyziku samotného vědomí. Realita se neskládá z kvant a jejích polí, ale naopak z polí vědomí a jejich  - v nich spočívajících kvalit a potencialit (QUALIA) nabývajících podob všech forem bytí aktuálních i potenciálních.

Pro „štourali“ doplňuji, že sám jsem prošel akademickým výcvikem v oblasti matematiky a fyziky (vystudováno matematicko-fyzikální inženýrství na VŠ), které dodávám nic nepřidalo ke skutečnému poznání reality vědomí.

Kromě těchto závažných filozofických nevědomostí o vědomí, které Rak představoval, jsme ale mohli slyšet i jejich praktické důsledky.

Prý bychom, měli akceptovat realitu tak jak je, neboť jenom to otřepané „tady a teď“ či „přítomný okamžik“ pouze je. No to zní jako velké moudro, ale není řečeno to hlavní.

Akceptovat – ano - ale z jakého postoje? Okamžik tady a teď nemá svůj rozsah, prostorovost, niternost, tonalitu, apod.?

Proč bychom si měli například myslet, že každý okamžik je ten nejkrásnější a nejláskyplnější na světě?

???

Když mi třeba před mýma očima mučí dítě nebo manželku – máme to tedy přijímat v přítomném okamžiku jako za to nejkrásnější a nejlaskavější co je? To fakt jako jo? No tvl.

Když mi někdo šlápne na nohu, tak si mám myslet, že to je anděl s tím, že přesně tohle potřebuji? To jako fakt jo? Jednak vůbec mluvit takto „genericky“ je projev naprostého necítění, neb přeci každá situace či událost je přeci vždy naprosto unikátní a není možné takto autoritativně hlásat „všeobecní pravdy“ – pan fyzik Rak s tím nemá zjevně problém – podobně jako všechny ezo-celeblitky na new-age-ezo-tržišti.

Jenom dodejme, blá-boly budou jednou bolet – volat po skutečně autentickém přístupu k vědomí jako takovému.

 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdo lže, tak i krade aneb "práce s intuicí už od malička"

Proč aktuální věda nedokáže nijak “osvětlit” vědomí samé - přestože se jeví, že se o to snaží?

Co je to “PRAVDA”?